Tesla elbilar

Tesla Motors är en amerikansk biltillverkare som tillverkar och säljer elbilar. Företaget har tagit sitt namn från elingenjören och fysikern Nikola Tesla, och företagets modell Roadsters elmotor som drivs av elström härstammar från en ritning skapad av Nikola Tesla år 1882.

Tesla redovisade sitt första lönsamma kvartal i början av 2013. Företaget startades av superentreprenören Elon Musk som också startat företagen PayPal och SpaceX.

Tesla Model S

Tesla Model S visades upp som prototyp 2009 och började säljas i USA 2012 och i Europa 2013. Två olika storlekar på batteri finns till Model S: ett på 60 kilowattimmar och ett på 85 kilowattimmar. Med det förstnämnda kan man köra 335 km innan man måste ladda batteriet, och med 85kWh-varianten kommer man 426 km. Om man tar energiförbrukningen och jämför dess kostnad per mil med bensin, så skulle kostnaden hamna på ungefär 0,26 liter per pil.
I USA kostar en Tesla Model S ungefär 70.000 dollar med 60kWh-batteriet och ungefär 80.000 dollar med 85kWh-batteriet. I september 2013 hade Model S sålts i 18200 exemplar, varav över 1000 av dessa i Europa. Samma månad var Model S den bäst säljande bilen i Norge med 5.1% av den totala bilförsäljningen i landet.

tesla-laddstationer

Laddstationer

tesla-ladda

Tesla kallar sina laddstationer för Supercharger-nätverket, och dessa finns utplacerade på tätt trafikerade motorvägare i USA och Europa. Idag finns 37 stationer utplacerade i Nordamerika och 6 stycken i Europa (främst i Tyskland och Norge). Stationer byggs hela tiden och till slutet av 2014 så planerar Tesla att laddstationer ska finnas i större delen av Europa, inklusive flera i Sverige.
Att ladda batteriet till hälften fullt tar 20 minuter, vilket är betydligt snabbare än andra laddstationer. Stationerna är strategiskt utplacerade nära köpcenter, restauranger eller caféer så att man ska kunna äta eller gå på toaletten under tiden man laddar batteriet.
Att ladda batteriet på sin Tesla-bil är gratis vid Supercharger-stationer.

Batteribyte på en Tesla

Tesla designar sina bilar för att det ska vara enkelt och gå snabbt att byta ett batteri på sina bilar. Företaget har som mål att man ska kunna byta sitt batteri mot ett nytt, fulladdat batteri vid varje Supercharger-station. Att byta batteriet tar ungefär 90 sekunder, vilket är fullt jämförbart med hur lång tid det tar att tanka en bil med bensin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *